Ålgräsäng, Fortuna: Ålgräs

Visste du att det finns ängar i havet också? Ålgräs bildar gröna ängar som påminner om högvuxna gräsmattor under vattnet. Utanför sandstranden vid Fortuna finns en av Skånes tätaste och finaste ålgräsängar.

Ta dig ett dopp med cyklop eller simglasögon och upplev dessa gröna och sköna undervattensängar. Redan på någon meters djup finns tussar att upptäcka, men den stora sammanhängande ängen börjar en bit ut på 3 meters djup, så du behöver vara en god simmare och är du barn måste en vuxen vara med.

Ålgräs är till skillnad från det mesta annat som är grönt i havet inte en alg eller tång, utan en blomväxt som blommar och sätter frö. Själva blomman är lika knallgrön som växten och ålgräsängarna ser ut som höga gräsmattor under vattnet, kanske är det därför det heter just ålgräs?

Inte bara ålen gillar att gömma sig i ålgräset, här kan du se både små och stora fiskar. Tittar du noga hittar du ganska ofta tångsnällan som är släkt med sjöhästen och ser ut som en blandning mellan en utdragen sjöhäst och ett ålgräsblad.

Ålgräsängarna är miljöer vi måste vara extra rädda om därför att många djurarter som lever i dem. Ur klimatsynpunkt kan man säga att ålgräset är “dubbelbra” dels genom att det binder koldioxid i sina blad och rötter och dels minskar erosionsskadorna på stränderna när den binder sanden med sina rötter och dämpar vågornas kraft.

Var?  Utanför badplatserna vid Fortuna eller Rydebäck, infart via Ytterövägen.
Koordinater: 55.961243, 12.753365

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.