Betesmark, Björka fälad: Nyponros

Ett besök i Björka fälad är som en resa tillbaka i tiden. Så här såg nämligen halva Helsingborgs kommun ut för ett par hundra år sedan. Då, innan landskapet odlades upp under 1800-talet, var endast en liten del av marken åker. Resten användes för bete eller slåtter som gav foder till djuren över vintern.

Ordet fälad betyder betesmark och det är just vad Björka fälad är med får och kor som går och betar mellan lövträden och buskarna. Detta är en av få platser i kommunen där marken aldrig plöjts upp och därför är det ojämnt med stora stenar som sticker upp här och där.

Växterna i en betesmark måste anpassa sig för att inte bli uppätna av djuren. Ett sätt är att växa riktigt lågt längs marken så att inte djuren kommer åt dem, som gråfibblan och stenmåran gör. De naturligt vilda rosorna, nyponros och stenros, har ett annat smart sätt för att inte bli uppätna, de har vassa taggar som inte är så sköna att få i munnen.

Nyponrosen är en buske som blommar hela sommaren i Björka fälad med ljusrosa blommor. Den tycker om sol och står utspridd i beteshagen, både i kanterna och intill vid andra buskar som hagtorn, hassel, olvon och vildapel. Nyponblomman har mycket nektar och pollen som förser fjärilar, bin och andra insekter med mat hela sommaren. På hösten efter blomningen får nyponrosen stora röda nypon som fåglar och däggdjur mumsar i sig av på vintern.

När kor eller får betar i Björka fälad på sommaren går det bra att gå in över en av “stättorna” som är stegar över stängslet. Du är inne i hagen på egen risk, var försiktig och håll avstånd till djuren. Hundar bör stanna utanför i hagen när det går betesdjur och aldrig vara okopplade.

Björka fälad är så värdefullt både med sitt kulturhistoriska arv och sina växter och djur att det ska skyddat som naturreservat. Under kommande år väntas kommunen besluta om föreskrifter och skötselplan för området (länk till den hemsidan?).

Var? Ekslingan 7, direkt väster om Väla köpcentrum
Koordinater: 56.089900, 12.751175

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.