Våtmark, Filborna skogspark: Fackelblomster

Vissa växter gillar när det är riktigt blött och växer i vattenkanten eller till och med nere i vattnet. Fackelblomster är en ganska vanlig våtmarksväxt här i Helsingborg som du ofta ser i strandkanter på bäckar, dammar och våtmarker. På gångavstånd från Fredriksdal finns den i vattenkanterna både i Filborna skogspark och i Jordbodalen.

Fackelblomstern blommar i slutet av sommaren i en knalligt mörkrosa färg, lite som en brinnande fackla i strandkanten.

En annan vattenälskande växt är kabbelekan som blommar tidigt på våren ”när göken gal och mörten leker” som Carl von Linné skrev 1755. Den är släkt med smörblommorna och är lätt att upptäcka med sina gula blommor vid strandkanten.

Filborna skogspark är precis som namnet antyder både park och natur. Detta anlagda område innehåller både exotiska trädslag, blomsterängar, betes- och våtmarker. En del av skogsdungarna är planterad av skolbarn och kallas “Barnens skog”. Det är ett vackert och varierat område som är populärt att besöka för promenader med och utan hund, picknick och om man vill grilla. Det är svårt att föreställa sig att det var åker för bara 30 år sedan.

Var? Mitt emot Filbornaskolan, Filbornavägen/Sockengatan.
Koordinater: 56.055403, 12.738054

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?