Rikkärr, Gluggstorp: Tätört

För den riktigt floraintresserade är en tur till Gluggstorp att rekommendera. Det är en vacker naturbetesmark som ligger i en sluttning i Rååns dalgång. Här hittar du bland annat de köttätande växterna tätört och rundsileshår. Små insekter fastnar på växternas klibbiga blad. Växten har ämnen som heter enzymer som kan lösa upp insekterna och ta upp av näring från dem.

Gluggstorp är ett så kallat rikkärr som betyder att markvattnet har höga halter av olika mineralämnen, särskilt kalk. Mineralerna och det faktum att marken aldrig odlats upp eller gödslats utan betats under lång tid gör det så artrikt. För flera av växterna som klasefibbla och kärrnäva är det flera mil till nästa växtplats.

Fuktiga naturbetesmarker som Gluggstorp dominerade helt landskapet kring Helsingborg innan uppodlingen på 1800-talet. De tunga och blöta lerjordarna var svåra att odla och då var bete det som fungerade. Antagligen har betesdjur gått här i Råådalen i säkert 1000 år och förhoppningsvis kommer det att fortsätta i minst 1000 år till.

Var? Mellan byn Ottarp och Tågarp, där Gluggstorpsvägen korsar järnvägen
Koordinater: 55.931567, 12.936460

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.